Cirka 4.000 mennesker rammes hvert år af hjertestop i Danmark. Af disse mennesker er det kun lidt over 10 procent, der overlever. Hvis der bruges en hjertestarter, overlever 50 procent af alle mennesker et hjertestop. 12 procent overlever, hvis der udelukkende ydes hjertemassage. Kun 3 procent overlever, hvis de ikke modtager hjælp under et hjertestop. Derfor kan flere hjertestartere være med til at redde tusindvis af liv om året i Danmark. Men hjertestartere er også med til at øge livskvaliteten for de hjertestopramte og forlænge deres levetid.

Øget livskvalitet efter hjertestop

En hjertestarter giver også øget livskvalitet efter hjertestoppet. Hvis der benyttes en hjertestarter, nedsættes risikoen for hjerneskade og chancen for et normalt liv efter hjertestoppet øges. I 2017 blev 3.000 danskere, der havde haft hjertestop, undersøgt. Patienter, der ikke fik hjælp med en hjertestarter, havde 20 procent risiko for hjerneskade. Patienter, der fik hjælp med en hjertestarter, havde kun 8 procent risiko for hjerneskade. Derfor kan vi med flere hjertestartere ikke kun redde liv, vi kan også reducere chancen for hjerneskade og derved øge livskvaliteten for de mennesker, der rammes af hjertestop.

Mere af den dyrebare tid

I nogle tilfælde forlænger en hjertestarter livet med nogle dage. Dette var for eksempel tilfældet med en af vores hjertestartere, der blev brugt til at genoplive en ældre mand. Efter genoplivningen blev manden kørt på hospitalet. Desværre døde manden nogle få dage senere. Selvom manden døde kort tid efter genoplivningen, så var disse dage dyrebare for de pårørende. De dage, som manden fik foræret, gav hans familie mulighed for at besøge ham på hospitalet og sige farvel inden han døde. Derfor har en hjertestarter også værdi, selvom den ikke forlænger levetiden med mange dage. De sidste stunder af et menneskes liv er nogle af de vigtigste for familien. En pludselig død er tragisk, da de pårørende ikke har muligheden for at sige farvel. Hvis den ramtes liv forlænges med nogle få dage eller timer, har familien mulighed for at tage afsked, inden det er for sent.

Hjertestartere gør en forskel

Hjertestartere er derfor med til at gøre en forskel. De kan redde tusindvis af liv, forøge livskvaliteten for mennesker, der overlever et hjertestop, og de kan give familien tid til at sige farvel til hjertestoppatienter. Der er heldigvis kommet flere hjertestartere i Danmark, og andelen af mennesker, der overlever et hjertestop, er tredoblet fra 2001 til 2016. Men der er stadig lang vej, før hjertestartere er tilgængelige for alle i Danmark.

Log in with your credentials

Forgot your details?