Baggrunden for “Projekt kørende livredder”

Hvert år rammes mellem 3.500 og 4.000 mennesker af hjertestop uden for hospitalet i Danmark. Dette svarer til ca. 10 personer om dagen. Af disse 10 personer er der kun 1, som overlever. Derfor har vi startet projekt kørende livredder, hvor vi i samarbejde med bilforhandlere forsøger at gøre hjertestartere mere tilgængelige for private borgere.

Projekt kørende livredder er et nyt koncept, der går ud på at øge hjertesikkerheden på de danske landeveje. Dette gøres ved at give bilforhandlere muligheden for at sælge hjertestartere som ekstraudstyr til bilen. I knap to år har vi afholdt indsamlinger til hjertestartere i hele Danmark. Desværre er det svært at gennemføre indsamlinger til hjertestartere, der skal placeres ved lande- og motorveje. Derfor er der stort set ingen hjertestartere på de danske veje.

​Hjertesikkerhed i hjemmet, på arbejdet og uden for landets grænser

Flere hjertestartere i bilerne øger ikke kun hjertesikkerheden på de danske veje. Hjertesikkerheden følger bilen. Derfor har man større hjertesikkerhed i områder, hvor der traditionelt set ikke er nogle hjertestartere tilgængelig. Dette kan for eksempel være i et parkeringshus, en kø på motorvejen eller på arbejdspladsen. Herudover øger en hjertestarter i bilen også hjertesikkerheden uden for landets grænser.

Hjertesikkerheden i hjemmet øges ligeledes, når bilen holder i garagen eller i indkørslen. Dette er vigtigt, da 75% af alle hjertestop sker i private hjem.

Mobile hjertestartere

Ideen til projekt kørende livredder stammer fra trygfondens tiltag hjerteløbere og en undersøgelse i USA. Hjerteløbere er et tiltag, hvor frivillige danskere henter den nærmeste hjertestarter, hvis der er et hjertestop i nærheden af dem. I USA har man lavet forsøg med at placere hjertestartere i biler fremfor på bygninger. Dette har vist sig at være en effektiv måde at gøre hjertestartere mere tilgængelige. Begge tiltag viser, at mobile hjertestartere har potentiale til at have en større rækkevidde og derved også en større effekt.

Hvorfor bilforhandlere?

Når man hører ordet ”hjertestartere”, er det de færreste, som tænker på bilforhandlere. Derfor kan det virke mærkværdigt, at de sælger hjertestartere. Dog er der flere årsager til, at bilforhandlere er oplagte kandidater til at øge hjertesikkerheden. Først og fremmest har de tæt kontakt til private borgere, hvilket medfører, at de har nemt ved at nå ud til private kunder fremfor virksomheder. Herudover har de mulighed for at lægge finansieringen af hjertestarteren ind under bilfinansieringen, hvilket medfører, at private kunder ikke er tvunget til at betale hele beløbet for hjertestarteren på en gang.

Selvom konceptet er nyt, håber vi inderligt, at vi i samarbejde med private borgere og bilforhandlere kan være med til at øge hjertesikkerheden i Danmark. Alle skal have mulighed for at overleve et hjertestop, ligegyldigt hvor man befinder sig.

Hvis du gerne vil vide mere om projektet eller ønsker at blive en kørende livredder, er du velkommen til at kontakte os på telefon 26 82 82 67 eller på vores mail kontor@hjertestartnu.dk.

Yderligere information

Hjerteløbere: https://hjertestarter.dk/hjerteloeber

Artikel om hjertestartere i biler fremfor på bygninger:

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/sjaelland/forsker-en-hjertestarter-i-bagagerummet-er-bedre-end-en-i-svoemmehallen

Log in with your credentials

Forgot your details?