Coronavirussen har gjort det svært at få rørt sig. Svømmehaller, fitnesscentre og sportsklubber holder lukket, og mange af os er tvunget til at arbejde hjemmefra. Danmarks nedlukning medfører simpelthen, at vi nemt kommer til at bruge størstedelen af vores tid på at sidde stille. Vi må erkende, at disse tilstande sandsynligvis kommer til at stå på længe endnu. Desværre har inaktivitet negative konsekvenser for hele kroppen, og risikoen for hjertekarsygdomme øges markant, hvis du har en stillesiddende livsstil. Derfor bør du bestemt ikke glemme at holde dig aktiv under nedlukningen. Det er altid nemmere at forebygge sygdomme end at behandle dem. Derfor har vi lavet en kort gennemgang af konsekvenserne for inaktivitet, og hvordan du holder dig aktiv.

14 dages inaktivitet kan mærkes på kroppen

Vores krop er simpelthen ikke bygget til en dagligdag med mange timers inaktivitet. Inaktivitet er faktisk så usundt, at det ofte sammenlignes med rygning. Dette lyder måske overdrevet, men sundhedseffekterne af at sidde stille hele dagen er ikke en spøg. Et dansk studie med 10 unge raske mænd viste for eksempel, at 14 dages inaktivitet (under 1.000 skridt om dagen) gav deltagerne en form for prædiabetes. De tabte et halvt kilo muskler, fik 7% mere fedt mellem de indre organer, og deres kondition blev forringet med 10%.

Over en længere periode er fysisk inaktivitet endnu værre. Din risiko for diabetes, hjertekarsygdomme, psykiske lidelser, kræft, knogleskørhed og tidlig død øges markant, hvis du ikke holder dig aktiv. Faktisk har mennesker, der er i dårlig form, større sandsynlighed for at dø, før de fylder 50 år, end rygere, overvægtige og diabetikere sammenlagt.

Mindst 30 minutters motion om dagen

Du bør bevæge dig mindst 30 minutter om dagen. Om du vælger kredsløbstræning eller styrketræning er underordnet — alle træningsformer er bedre end ingen træning. Derfor kan du ligeså godt vælge den træningsform, du foretrækker. Om du træner på én gang eller over flere omgange er ligeledes irrelevant, så længe du træner i mindst 10 minutter ad gangen. Du bør som minimum træne med moderat intensitet, hvor du bliver lettere forpustet, men 2 gange om ugen bør du træne med højere intensitet i 20 minutter, så du får pulsen op.

Selvom 30 minutters motion om dagen er bedre end ingenting, så er det ikke nok til at afveje de negative konsekvenser af mange timers inaktivitet. Det er ofte de lange stillesiddende perioder, der er skyld i helbredsproblemerne. Derfor bør du kombinere de 30 minutters motion med regelmæssige pauser fra sofaen eller skrivebordet, derved undgår du lange perioder, hvor du sidder stille.

Hold regelmæssige pauser fra stolen og sofaen

Hvis du arbejder hjemmefra, har du rig mulighed for at tilrettelægge din dag til at være mere aktiv. Hvis du husker at holde afstand og tage hensyn, kan du for eksempel tage en rask gåtur efter frokost. Selv noget så småt som at have korte pauser, hvor du tager nogle armbøjninger eller laver sprællemænd i stuen, er væsentlig bedre end ingenting. Hvis du har fri under nedlukningen, kan du bruge tiden på praktiske opgaver fremfor at sidde foran skærmen. Hvis du ser meget fjernsyn eller læser meget, kan du indsætte korte regelmæssige pauser, hvor du laver armbøjninger eller englehop. Derved undgår du at bruge en hel dag uden at bevæge dig.

Kort sagt bør du tilrettelægge din dag, så du helt naturligt kommer til at bevæge dig mere.

Start et hjerte, red et liv.

Log in with your credentials

Forgot your details?